TagTomat skaber grønne fællesskaber – Ugens Bæredygtige Virksomhed #1

Ugens Bæredygtige Virksomhed begyndte i 2011 som en idé om at dyrke grøntsager i selvvandende plantekasser på taget af et skraldeskur i en baggård på Nørrebro.

Bag TagTomat står arkitekt og bybonde Mads Boserup Lauritsen, som siden 2014 har været grøn iværksætter med et ønske om at skabe grønne fællesskaber.

Efter at have plantet tomater på skraldeskuret i sin egen baggård, fik Mads nemlig blod på tanden til at skabe flere grønne fællesskaber for byboere, der drømte om grønne fingre. Derfor søgte han penge fra Lokaludvalget til en workshop. Workshoppen blev en stor succes, hvor mere end 15 familier fik en hjemmelavet plantekasse med hjem.

Workshoppen førte til flere workshops, projekter og foredrag og i 2014 oprettede Mads TagTomat som et Aps og sprang ud som iværksætter.

Her er TagTomats egen beskrivelse af, hvem de er:

TagTomat Ugens Bæredygtige Virksomhed
Kilde: www.tagtomat.dk

Skolehaver, terrorsikringsbænke og frøbomber

I dag er TagTomat vokset til ca. 10 medarbejdere og et stor udvalg af forskellige ydelser og produkter. Skolehaver, taghaver, fortovshaver, altanhaver og grønne terrorsikringsbænke med planter på toppen. Mulighederne for haver i byen er uendelige. Og på TagTomats hjemmeside og i deres showroom på Nørrebro sælger de alt fra små frøbomber til avancerede plantekasser til hjemmet eller kontoret.

Lad dig inspirere af TagTomats skabelse af grønne fællesskaber

Fællesskaber er en af fremtidens trends og kombineret med at samles om en bæredygtig udvikling og en grønnere verden, bliver det næsten ikke bedre. Derfor kan du med fordel lade dig inspirere af TagTomats fokus på grønne fællesskaber. Tænk hvis du kan samle dine kunder, medarbejdere og samarbejdspartnere i et fællesskab med en fælles retning, et fælles mål. Med et fællesskab kan du skabe en merværdi, der kan gå langt ud over dit produkt, og du kan få værdifuld sparring, som kan forbedre dine produkter og ydelser.

TagTomat udgav i 2016 bogen ‘TagTomat – Vejen til grønne fællesskaber’, hvor de deler ud af alle deres erfaringer. Bogen kan købes i en fysisk version, eller du kan hente den gratis som e-bog.

Fællesskab på arbejdspladsen

Er det svært at få kollegerne til at tænke og handle bæredygtigt? Måske kan et fælles mål åbne op for et styrket fællesskab, der kan føre endnu flere bæredygtige idéer og vaner med sig.

Det kunne fx være at indsamle idéer til et nyt bæredygtigt tiltag: “Hvordan ser den bedste (og nemmeste) sorteringløsning ud for os?” eller “Hvordan kan vi bidrage til styrkelse af biodiversiteten? Med en taghave, skovdyrkning eller noget helt tredje? Så er der noget nyt og andet at tale om over frokosten.

Fællesskab med kunderne

Det kunne også være et fællesskab der inddrager kunder og andre interesserede. Tag fx Call Me, der står bag kampagnen “Tal ordentligt”. Med “Tal ordentligt”-kampagnen lykkedes det Call Me at skabe et fællesskab med mere en 100.000 følgere på Facebook. Miljømærkning Danmark har succes med fællesskabet “Jeg køber svanemærkede produkter”, der har næsten 50.000 følgere.

For nylig begyndte Lets Sushi kampagnen “Save the Sushi”, som også handler om at stå sammen om at redde fiskene i verdens have.

TagTomat og verdensmålene

Jeg har udvalgt 4 delmål, som jeg mener TagTomat bidrager til:

TagTomat Delmål Ugens Bæredygtige Virksomhed
Klik for at forstørre

BæredygtighedsABC – Biodiversitet

Biodiversitet er det ord, jeg vil dykke ned i med TagTomat som Ugens Bæredygtige Virksomhed. Med TagTomats frøbomber og salg af diverse frø, bidrager TagTomat til at genoprette den biodiversitet, som i høj grad er ved at forsvinde fra Jorden. Men hvad er biodiversitet?

Ifølge Dansk Naturfredningsforening er biodiversitet “det mylder af liv, som findes overalt på kloden, i form af dyr, planter, svampe, bakterier og alt levende.”

Men hvorfor er biodiversitet så vigtigt?

Det er den, fordi økosystemerne hjælper os med at rense vand, jord og luft samt at bestøve planter og afgrøder. Vi har fx brug for flere planter og træer til at rense luften og optage noget af den CO2, som vi udlever. Og vi har brug for bier og andre insekter til at bestøve vores frugttræer.

En ny international forskningsrapport har netop konkluderet, at naturens tilstand i verden er i voldsom tilbagegang, og en fjerdedel af verdens arter er ved at uddø.

Danmark har brug for mere skov

Særligt handler det om, at naturen har brug for mere plads til at udfolde sig. Naturen har især tabt terræn til de kæmpe arealer, der rundt om i verden bliver brugt til at dyrke fødevarer. Danmark er et af de mest opdyrkede lande i verden. Over halvdelen af Danmarks areal bliver brugt til landbrug og kun en procent består af urørt skov, hvor betingelserne er bedre for biodiversiteten. Derfor er der akut brug for, at vi i Danmark udlægger store arealer til urørt skov.

Som virksomhed kan du bl.a. hjælpe biodiversiteten ved at lade naturarealer på virksomhedens grund stå urørt hen og stoppe med at bruge gift i områderne. Tjek eksempelvis Danmarks Naturfredningsforening og Landsforeningen Praktisk Økologis initiativ ‘Giftfri Have’.

Du kan også gøre som fx møbelvirksomheden HOLMRIS B8, som fremover tilbyder sine kunder at plante træer i folkeskove i Danmark for at udligne CO2-udledningen fra møbelproduktionen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *