Refurb – nyt liv til brugte computere

Første gang jeg hørte om Refurb, var da Dansk Industris administrerende direktør, Karsten Dybvad, nævnte virksomheden i sin åbningstale til konferencen “Grib Verdensmålene”. Han brugte Refurb som et eksempel på, at man godt kan skabe en god forretning og samtidig være bæredygtig.

Refurb bidrager til det, der kaldes cirkulær økonomi. Helt kort fortalt opkøber de computere, smartphones og tablets fra virksomheder og offentlige institutioner, når de efter 2-3 års brug, skifter dem ud. Derefter renser de dem både indvendigt og udvendigt og gør dem så gode som nye, så de er klar til at blive solgt igen. Så hvis du kan leve med, at det er brugt, kan du hos Refurb få en computer til ca. halv pris af, hvad den ville have kostet fra ny. Takket være en snak med Peter Hove, som er partner og salgs- og marketingschef i Refurb, får du herunder et indblik i virksomheden.

Kilde: Refurb ApS

Startede som en fritidsforretning

Det hele startede omkring 2008, da tre efterskolekammerater blev interesserede i, om de kunne skabe et IT-brugtmarked. Lidt ligesom der findes et brugtbilsmarked, hvor man i stedet for at købe en lille bitte ny bil kan få en stor lækker Mercedes til samme pris.

De tre stiftere af Refurb. Fra venstre Peter Hove, Ulrik Hjul Andersen og Martin Bjørn Mikkelsen. Kilde: Refurb ApS

Så de begyndte på fritidsbasis at sætte gammelt elektronik i stand og sælge det på nettet. Imens udviklede de software, som egentlig var det, de troede, de skulle lykkes med.

Men så begyndte de at opdage værdien ved genbrug. Da de så stiftede bekendtskab med den cirkulære økonomi, begyndte selve miljødelen at vokse hos dem. De ændrede deres mission, så den pludselig bestod af to ben, både forretning og miljø. Og missionen var at lykkes med begge dele.

Tag gerne et kig på deres infografik om, hvor meget elektronisk udstyr belaster vores miljø.

Miljø og bæredygtighed tænkt ind i alt

Selv om Refurb startede med kun at fokusere på forretningen, må man sige, at de er kommet efter det med miljødelen.

Ud over at de genbruger 95 % af alle de computere, de opkøber, så er bæredygtighed en fuldstændig integreret del af deres forretning:

 • De bor i en energiklasse A bygning.
 • De bruger selv genbrugte maskiner og møbler.
 • De sorterer og genanvender stort set alt affald.
 • De arbejder hen imod kun at bruge miljøvenlige rengøringsmidler.
 • De har fokus på energioptimering og køber 100 % vedvarende energi.
 • De tager et socialt ansvar ved at ansætte medarbejdere med særlige behov.
 • De arbejder hen imod emballage, der kun består af genbrugsmaterialer.
 • De arbejder med at undgå madspild – og resterne tager Peter med hjem til sine høns.

Se mere i deres roadmap, hvor de har opstillet mål for deres arbejde med bæredygtighed og miljø frem til 2021.

Enorm vækst og anerkendende pris

Her er nogle af de resultater, Refurb har opnået:

 • Fra 1 til 40 ansatte på 7 år.
 • De forventer at nå op på, at der har været 50.000 computere igennem dem i 2017.
 • De vandt Grøn Indkøbspris 2016.
 • I APV’en nævner flere medarbejdere, under øvrige kommentarer, værdien ved, at de er en bæredygtig og ansvarlig virksomhed.

Se her præsentationen af Refurb i forbindelse med deres nominering til Grøn Indkøbspris 2016:

Og den bæredygtige tankegang har sat sig fast hos både medarbejdere og ledere. Fx er brug af engangsvandflasker til møder blevet droppet, da de blev bevidste om det uhensigtsmæssige forbrug af plastik. En medarbejder har også fortalt Peter, hvordan han har besluttet at droppe køb af plastikposer ved indkøb.

Refurb bidrager til verdensmål

Udfordringer: Flytninger og lukning af loop

Selv om det har været et fantastisk eventyr at vækste så hurtigt og så meget, så har det også været en udfordring. Specielt har det været en udfordring, at de har skulle flytte til noget større hele 5 gange på 7 år.

En anden lidt spøjs udfordring er, at det endnu ikke er lykkes dem at “lukke loopet” hos virksomheder og offentlige institutioner. Med det mener Peter, at de fleste af deres kunder kun foretager enten salg eller køb af IT-udstyr gennem dem. De gør ikke både og, hvilket Peter håber ændrer sig i fremtiden, så det cirkulære loop går hele vejen rundt.

Mange planer for fremtiden

Da jeg spørger Peter, hvad næste skridt er, kan jeg konstatere, at de bestemt ikke står stille, keder sig eller holder op med at vækste lige foreløbig.

Der er mange planer for fremtiden. Bl.a.:

 • Udvidelse til udlandet. De er allerede i gang i Norge og fortsætter til et nyt land næste år.
 • De arbejder på en løsning, så de også kan modtage brugt IT-udstyr fra private.
 • De har forventninger om at samarbejde med flere spillere i detailhandlen, så de ikke kun sælger deres produkter via e-handel.
 • De ønsker at komme tættere på det offentlige.
 • De vil gerne skabe et stærkere samarbejde i hele værdikæden, som IT-udstyret er en del af. Fx har de rigtig gode forslag til, hvordan producenterne kan forbedre deres produkter, så de kan holde længere samt genbruges bedre. Desuden ønsker de at fremme de producenter, som laver computere, der har en levetid på mere end 2-3 år, fx 5-6 år eller mere. For på den måde bliver hele computerens samlede levetid, også som genbrugt, længere.
 • De vil gerne påvirke lovgivningen, så den passer bedre til hele genbrugstankegangen. Fx må Refurb i dag ikke købe elektronisk udstyr fra genbrugspladser, fordi de ikke er registreret som affaldsbehandlere. De tæller heller ikke positivt med i EU’s genbrugsoptælling. Genbrugte computere tæller nemlig ikke med, hvis de bliver solgt igen. Det er kun de computere, der bliver skilt ad, sorteret og genanvendt, der tæller positivt.

Hvad kan jeres virksomhed genbruge?

Peters gode råd til andre virksomheder er:

Find ud af, hvor det cirkulære passer ind i jeres virksomhed. Den mest oplagte mulighed ligger i at tænke genbrug og fx tilbagetagning af produkter.

Selv om forretning selvfølgelig kommer først, så skal man ikke afskrive miljø, fordi det klæber til en historie om NGO’er og filantropi. Det har ændret sig, og der kan være enormt meget at hente, hvis man kigger godt efter.

Tusind tak, Peter Hove, for at lukke mig ind i Refurbs maskinrum. Det var super inspirerende og utrolig lærerigt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *