Kompostbudene & ReGreen Gardens

Mens jeg var i praktik hos Jette i groconsult, havde jeg fornøjelsen af at hilse på medstifter af Kompostbudene, Stine Laurberg Hansen, flere gange.

Kompostbudene begyndte som et projekt og er i dag ved at bevæge sig over til konceptet ReGreen Gardens. I øjeblikket er de med i Projekt Bæredygtig Bundlinje, hvor de får hjælp til at udvikle sig til en bæredygtig forretning.

Takket være en samtale med Stine, har jeg fået et spændende indblik i iværksættervirksomheden. Hvordan det hele begyndte, hvad de har lavet, og hvor de er på vej hen. Læs med herunder.

Kilde: Kompostbudene

Begyndte som et komposteksperiment

For Stine begyndte idéen til Kompostbudene, mens hun var på barsel. Hun havde erfaringer med kompostering fra hendes kolonihave. Interessen for kompostering blev til et eksperimenterende projekt i hendes boligforening, hvor de midler fra Amager Øst LokalUdvalg testede nogle beholdere og spande samt lavede workshops og spørgeskemaundersøgelser.

Ud fra det kom de frem til nogle anbefalinger til, hvordan man kan kompostere. Stine lavede en brochure med anbefalingerne og kom i kontakt med Miljøpunkt Amager. Sammen med Miljøpunkt Amager søgte de i 2015 projektmidler fra “De Grønne Ildsjæle”. Projektet gik ud på at hjælpe boligforeninger med at kompostere grønt affald og genanvende det til deres grønne gårde. Samtidig var formålet at skabe grønne fællesskaber.

Siden har Kompostbudene fået projektmidler fra flere steder. Bl.a. har de:

  • udarbejdet skolematerialer til undervisning i det grønne kredsløb og uddannet “små kompostbude” i skolerne.
  • lavet projekt med udvalgte stadeholdere i Torvehallerne om sortering og kompostering af kaffegrums og juicerester i byrumsmøbler.
  • deltaget i diverse arrangementer for at sætte det grønne kredsløb på dagsordenen.

Læs om flere konkrete projekter.

Svært at gøre til bæredygtig forretning

Kompostbudenes formål er at sætte genanvendelse af grønt affald på dagsordenen ved at fortælle om og vise, hvordan det grønne kredsløb fungerer. Et andet formål har fra starten været at gøre det til en bæredygtig forretning, hvilket desværre har vist sig at være svært.

Bl.a. blev det svært fortsat at få midler til arbejdet med kompost og grønne fællesskaber i boligforeningerne, da Københavns Kommune udrullede bioaffaldsordningen.

Se lige det her seje billede af bioforgasning vs. kompost. Det er lånt fra undersiden Alt om kompost, som helt klart er et besøg værd.

Kilde: Kompostbudene

ReGreen Gardens

Næste skridt for kompostbudene hedder ReGreen Gardens, som handler om at udvikle kompostmøbler.

“Vi har udviklet en byrumsmodulserie, hvor man kan kompostere i. Vi er i dialog med en række store virksomheder, hoteller og restauranter om at lave nogle test sammen med dem,” forklarer Stine.

Kilde: Kompostbudene

Formålet med ReGreen Gardens er at skabe nogle rummelige oplevelser og samtidig genanvende. Forhåbentlig vil udbredelsen af byrumsmøblerne invitere til flere samtaler om det grønne kredsløb.

ReGreen Gardens vil være meget mere end kun et produkt. De har fundet nogle gode samarbejdspartnere, så de vil kunne tilbyde leasing- og kompostserviceordninger. Med leasing vil det bl.a. være nemmere at prøve det af og levere det tilbage, hvis det ikke fungerer.

Samtidig er planen, at aktiviteterne, som Kompostbudene allerede laver i dag, vil smelte mere eller mindre sammen med ReGreen Gardens. De vil altså fortsat byde ind med forskellige projekter samt formidling om kompostering.

Verdensmål, Kompostbudene og ReGreen Gardens bidrager til

Se det som en rejse

Stines gode råd til andre virksomheder, som ønsker at arbejde med miljø og bæredygtighed er:

Se det som en rejse med en masse små skridt hen ad vejen. Gå den vej, som virksomhedens DNA byder. Hvad er vores kernekompetencer er ift. verdensmålene? Måske løser det nogle ting, man slet ikke havde tænkt over. Inddrag medarbejdere, kunder, samarbejdspartnere, m.fl. Det kan føre til, at man måske får nogle helt andre idéer.

Man skal ikke være så bange for at fejle. At turde fejle, prøve noget af, finde ud af, hvorfor det ikke lykkedes, og så gøre det bedre. Hvis vi ikke tør sætte noget i gang, så når vi ingenting. Det er bare med at komme i gang. Inddrag alle mulige sjove iværksættere – åben op.

Tusind tak til Stine Laurberg Hansen for at gøre mig meget klogere på kompostering, samt Kompostbudenes spændende rejse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *