Hvornår har du sidst været på biblioteket?

Jeg er vild med bøger. Fagbøger, der kan gøre mig klogere inden for et bestemt område. Skønlitteratur, der kan underholde mig i ferier og tegne drømmende billeder i mit hoved, inden jeg skal sove. Børnebøger, jeg kan læse højt til stor glæde for både børn og mig selv.

Jeg kunne købe mig fattig i bøger og samtidig være medansvarlig for fældning af tusindvis af træer. Men heldigvis findes der alternativer.

I dag var jeg på biblioteket for at aflevere bøger. Der kom 3 nye bøger med hjem.

Her er mine 3 bedste bud på bæredygtige bøger:

Biblioteket – min absolut favorit!

Det første jeg gør, når jeg får øje på en bog, der lyder spændende, er at søge efter den på Københavns Bibliotekers hjemmeside. Københavns Kommune har i alt 20 biblioteker, og ofte har de den bog, jeg leder efter i deres bogbeholdning. Nogle gange er den ikke hjemme, eller også står den på et bibliotek, langt fra hvor jeg bor.

Her kommer så den service, som jeg er stor fan af. Uanset om bogen er hjemme eller står på et bibliotek langt væk, så kan jeg reservere den. Og bum, hurtigst muligt står den til afhentning på reservationshylden på mit lokale bibliotek.

Men hvad hvis man bor i en kommune med et mindre bibliotek?

Da jeg boede i en anden og mindre kommune, var det ikke altid de havde bogen, jeg ønskede at læse. Her brugte jeg tit bibliotek.dk. Her kan man søge på tværs af kommunernes biblioteker. Og har ens lokale bibliotek ikke bogen, så kan man få den leveret fra en anden kommune. Helt gratis. Det er da genialt!

Mere end et bibliotek

Mindst en gang om måneden er min søn og jeg på biblioteket sammen for at låne nye børnebøger. Ud over alle bøgerne, er der på de fleste biblioteker et område, hvor børn kan lege. Så i stedet for at tage på legeplads, leger vi på biblioteket og får samtidig nye bøger med hjem.

For nylig læste jeg denne opdatering på Facebook af Jens Mandrup Rasmussen:

Der er altså også andre fordele ved at tage sine børn med på biblioteket.

Fordele ved at låne bøger på biblioteket:

  • Det er gratis.
  • Det er nemt.
  • Det er lidt ligesom at eje bogen selv, bare for en kortere periode.
  • Bogen bliver læst meget mere, end hvis jeg selv havde købt et eksemplar. Dens værdi bliver altså udnyttet meget mere, end hvis den stod og samlede støv hjemme på min reol.

Bøger i lommen

Det er blevet utrolig populært at læse e-bøger og høre lydbøger. Bøger man kan læse helt uden at nedlægge en regnskov, og som er tilgængelige, når man har sin smartphone på sig. Det er da både smart og bæredygtigt. Jeg synes nu stadig det er rarest at sidde med en helt almindelig papirbog. Lydbogen derimod er jeg glad for. Så kan jeg høre en bog, mens jeg går eller løber ture, eller mens jeg gør rent og vasker tøj.

Fordele ved e-bøger og lydbøger:

  • Det er gratis via eReolen – ellers koster der som regel penge.
  • Bogen fylder ikke ekstra i tasken.
  • Man kan motionere eller lave praktiske ting, mens man hører lydbog.

Brugte bøger – giver bøger et nyt liv

For et par måneder siden gik jeg forbi et hus på min vej, hvor der stod tre gennemsigtige plastikkasser med bøger i. På låget af kasserne stod der GRATIS. Jeg kunne selvfølgelig ikke lade være med at kigge i kasserne, og jeg kom hjem med 8-10 nye bøger. ”Jeg hader at smide bøger ud, så tag bare rigeligt”, sagde ejeren, der kom ud, mens jeg fandt interessante bøger.

Jeg hader selv at smide bøger ud. Så næste gang vil jeg uden tvivl følge hendes eksempel og sætte mine aflagte bøger ud til gratis afhentning inden de ryger videre til genbrug.

Køb brugte bøger billigt

En anden mulighed er at købe bøger brugt. Det sker jævnligt, at jeg køber en bog med hjem fra et loppemarked. Dog leder jeg sjældent efter bøger på Den Blå Avis. Her kan man sikkert også gøre en god handel. I øjeblikket er der mere end 120.000 bøger og blade til salg i Danmark.

Fordele ved brugte bøger:

  • De er ofte enten gratis eller meget billige.
  • Bøgerne får pludselig ny værdi for andre, som endnu ikke har læst dem i stedet for at blive smidt ud eller samle støv.
  • Hader du selv at smide bøger ud, så kan du kopiere idéen med de gennemsigtige kasser og et skilt med GRATIS.

Skriv endelig i kommentarfeltet!

Hvordan anskaffer du de bøger, du læser? Har du andre bud på bæredygtige bøger? Eller kommentarer til mit indlæg? Så tøv ikke med at skrive herunder.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *