Hvordan undgår du legetøj produceret af børn?

Da jeg for nylig så Anders Matthesens film Ternet Ninja, satte den tanker i gang hos mig. For i filmen minder Anders Matthesen os om, at der i 2019 stadig er børn, der arbejder under kummerlige forhold i verden. Ifølge UNICEF arbejder 120 millioner børn mellem 5 og 14 år.

Da jeg gik ud af biografen spurgte jeg mig selv:

Gad vide hvor mange af de 900.000+ der har set filmen, der ved at børnearbejde stadig eksisterer? Og mon nogen af dem vil sikre, at det legetøj de fremover køber, ikke er produceret af børn? Hvordan kan vi i det hele taget være sikre på, at det legetøj vi køber, er produceret ansvarligt?

Med ansvarligt mener jeg, at de mennesker, der har produceret det, arbejder under ordentlige forhold, ikke er blevet udsat for skadelige kemikalier og har fået en fair løn og at produktionen er foregået, så det har så lille en påvirkning på miljøet som muligt.

Tre gode råd til at undgå legetøj produceret af børn

Hvordan kan du være sikker på, at det legetøj du køber ikke er lavet af børn?

Et spørgsmål, jeg har var nødt til at få hjælp til at svare på. For faktisk er det ret svært at gennemskue. Producenterne skilter ikke ligefrem med, hvor deres legetøj er produceret og af hvem.

Takket være Naja Habermann, som ejer Svaneshoppen.dk, får du her tre gode råd til at undgå legetøj produceret af børn:

Hvor finder jeg dansk produceret legetøj?

Det lyder da meget godt, var min første indskydelse med de tre gode råd ved hånden. Men ved nærmere research, var det stadig svært at finde frem til præcis, hvad for noget legetøj der lever op til et eller flere af ovenstående kriterier.

For hvilke virksomheder producerer legetøj i Danmark? Og hvordan får jeg overblik over legetøj, der er svanemærket eller Fairtrademærket?

En hel del timer senere havde jeg (endelig) udarbejdet en faktaoversigt over danske legetøjsproducenter – du finder den nederst på denne side.

Her er en opsummering af de resultater, jeg kom frem til:

Legetøj produceret i Danmark

  • Dantoy (Hobro)
  • HAMA (Nykøbing Mors)
  • LEGO (Billund)
  • PLUS PLUS (Holbæk)

Svanemærket legetøj

  • Dantoy

… ja Dantoy er det eneste legetøjsmærke, der siden 2010 har været svanemærket. Kan du ikke lige se noget af deres legetøj for dig, så kan jeg afsløre, at de bl.a. står bag de trehjulede røde, blå og gule scootere, som de fleste børn har kørt rundt på de seneste 50 år.

Her ses min families vognpark af Dantoy-køretøjer. Tog af dem er arvet, mens den midterste er købt fra ny.

Fairtrade legetøj

I min søgen efter Fairtrade legetøj blev det endnu mere uigennemskueligt. Det viser sig for det første, at der findes to forskellige mærker:

  • Fairtrademærket (det gamle Max Havelar), som primært findes på produkter, der produceres af bønder og arbejdere i landbruget.
  • Fair Trade – et mærke under World Fair Trade Organization, som arbejder for fair forhold ud fra 10 principper. Den danske organisation Fair Trade Danmark er medlem her.

Jeg har i min nuværende research ikke kunne danne overblik over hvilket legetøj, der oprigtigt er fair trade, og hvad der blot beskrives som fair trade. Så den del må komme i et senere blogindlæg.

Stil spørgsmål og krav til det legetøj, du køber

Et andet godt råd, jeg fik fra Naja er, at du gerne må stille spørgsmål, når du køber noget. Spørg ekspedienten (eller hjemmesiderobotten), hvor legetøjet er produceret, og hvem der har produceret det. Jo flere, der stiller disse spørgsmål, jo større pres lægger vi på butikker og producenter.

Gode råd til legetøjsproducenter og -forhandlere:

Vær åbne og gennemsigtige i jeres produktbeskrivelser. Fortæl os hvad legetøjet er fremstillet af, hvor materialerne kommer fra, hvordan det er produceret og under hvilke arbejdsforhold.

På et tidspunkt bliver det et krav at fremvise alle disse oplysninger. Så lige nu har I muligheden for at være på forkant med kommende krav. Og samtidig er det et super godt grundlag at markedsføre sig på.

Er jeres legetøj ikke allerede ansvarligt produceret, så er det selvfølgelig her, I skal sætte ind først. For det bliver også et fremtidigt krav fra både forbrugere og lovgivere.

Hvad så med bamser?

Nå ja, selv om den Ternede Ninja jo er en bamse, så kom indlægget her til at handle om legetøj i stedet for bamser. Er du på udkig efter en ansvarligt produceret bamse, så gå efter GOTS-certifikatet. Den betyder at bamsen både er lavet af økologiske materialer samt under ansvarlige arbejdsforhold.

Fakta – danske legetøjsproducenter

BOBLES

Stiftet i 2006
Produktion: Østen
Materialer: Deres materialer lever op til den strengeste EU-standard(EN71).
Arbejdsforhold: På deres hjemmeside står der, at de har høje krav til deres fabrikker ift. menneskerettigheder, børnearbejde, arbejdslovgivning, miljø og antikorruption. De samarbejder kun med fabrikker, der lever op til deres krav om at overholde
menneskerettigheder.

DANTOY

Har udviklet og produceret legetøj i over 50 år.
Produktion: Hobro, Danmark
Materialer: Al Dantoys legetøj har som det eneste danske legetøj været Svanemærket siden 2010. Det betyder, at al deres legetøj lever op til de skrappeste krav til plastindhold. De har desuden udviklet legetøj af bioplast.
Arbejdsforhold: Ifølge Dantoys hjemmeside benytter de sig hverken direkte eller indirekte af børnearbejde – al produktion foregår desuden i Danmark, hvor børnearbejde ikke er lovligt.

HAMA

HAMA midi perler blev introduceret i 1971
Produktion: Nykøbing Mors, Danmark
Materialer: HAMA har lagt den sejeste materialeguide op på deres hjemmeside. Her er de 100 % gennemsigtige med de materialer, de bruger til både perler, perleplader og emballage.
Arbejdsforhold: HAMA perler produceres i Danmark hvor børnearbejde ikke er lovligt.

KREA

KREA gik konkurs i 2011 og brandet blev efterfølgende overtaget af virksomheden MAKI A/S, som distribuerer nordisk legetøj. MAKI har desværre ingen gennemsigtighed, og jeg kan ikke finde nogen som helst information om produktionssteder, materialer eller arbejdsforhold.

LEGO

Grundlagt i Billund i 1932
Produktion: LEGO har fabrikker i hele verden, bl.a. i Danmark, Ungarn og Mexico – et overblik over alle fabrikker har jeg ikke kunne finde.
Materialer: Plastik – hvilken slags plastik har jeg ikke kunne finde frem til. Måske er det en forretningshemmelighed? Det eneste der kommer op, når jeg søger er, at gamle legoklodser fra 80’erne kan indeholde skadelige giftstoffer, som i dag er forbudte.
Arbejdsforhold: LEGO indgik i 2015 et samarbejde med Unicef og i den forbindelse lover direktøren at beskytte børn mod børnearbejde. LEGO har siden 1997 haft sit eget Code of Conduct .

PLUS PLUS

Grundlagt i 2009
Produktion: Holbæk, Danmark
Materialer: Hård plast – ingen yderligere specificering af plasttype. På en webshop finder jeg desuden en beskrivelse om, at legetøjet lever op til “de gængse legetøjsstandarder: EN 71-1, 71-2, 71-3.” Og produktet er fri for phthalater og PVC. Denne information kan jeg desværre ikke finde direkte på legetøjsproducentens hjemmeside.
Arbejdsforhold: Produktionen foregår i Danmark, hvor børnearbejde er ulovligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *