Hvad sker der med vores jordklode? Before the Flood – en dokumentar om klimaforandringerne

I dag har jeg set dokumentaren Before the Flood, som i øjeblikket er tilgængelig på DR i forbindelse med deres tema ‘Klædt på til klimaforandringer’. (Dokumentaren er tilgængelig indtil 1. maj)

Leonardo DiCaprio er FN budbringer for fred på klimaområdet. I Before the Flood besøger han nogle af de steder i verden, der er mest skyld i klimaforandringerne samt steder, hvor konsekvenserne af klimaforandringerne tydeligt kan ses.

Eksempler på årsager til klimaforandringerne:

 • Brug af fossile brændstoffer er en af de største årsager til klimaforandringerne.
 • I Kina er den voksende industrialisering og store befolkningsvækst skyld i en enorm luftforurening, som har resulteret i, at Kinas befolkning og regering nu finder det nødvendigt at omlægge til vedvarende energi.
 • I Indonesien har palmeindustrien overtaget 80 % af skovarealerne for at få plads til at producere palmeolie. Når skovene brændes udledes en kæmpe mængde CO2, og der bliver samtidig meget færre træer til at optage noget af den CO2, som vi udleder.
 • I Indien har ca. 300 millioner mennesker ikke adgang til elektricitet. Hvis disse mennesker får adgang til energi ved hjælp af fossile brændstoffer vil det gå helt galt.
 • Oksekødsproduktionen kræver 50 % mere plads, end produktionen af kartofler, ris og grøntsager. Samtidig udleder kødkvæg store mængder af metangas, som for hver molekyle svarer til 23 CO2 molekyler.

Eksempler på konsekvenserne ved klimaforandringerne:

 • Isen smelter og vandstanden stiger, hvilket vil få konsekvenser for flere af verdens ø-riger.
 • Den stigende vandstand vil betyde flere oversvømmelser i områder tæt på havet.
 • Voldsommere vejrudsving: DiCAprio besøger f.eks. et område i Indien, hvor der faldt et halvt års nedbør på 5 timer.
 • Ændringer i vejret: I Europa vil det formentlig blive koldere, mens flere og flere steder i verden vil opleve værre og værre perioder med tørke.
 • Koralrev og dyreliv i havene dør pga. klodens stigende temperatur.

2 ting vi kan gøre i følge dokumentaren:

 1. Vi kan leve vores liv anderledes som forbrugere. F.eks. kan vi mindske indtaget af oksekød samt købe vedvarende energi.

  Klip fra ‘Before the Flood’
 2. Vi kan engagere os. Vi kan fortælle vores naboer, venner og bekendte hvor vigtigt, det er at ændre kurs. Og vi kan stemme på politikere, som tager klimaforandringer alvorligt og samtidig ønsker at handle på det.
Klip fra ‘Before the Flood’

Jeg kan klart anbefale dig at se Before the Flood. Det er ikke sjovt at se, hvad der er ved at ske ved vores jordklode, men samtidig synes jeg, det er nødvendigt at være oplyst for at kunne engagere sig og handle.

Du kan desuden læse mere om Leonardo DiCaprios arbejde med at stoppe klimaforandringerne på leonardodicaprio.org.

Kan du anbefale andre dokumentarer, som er værd at se for folk, der ønsker at gøre en forskel? Skriv dem til mig pr. mail eller i en kommentar nedenfor.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *