Hvad kan vi selv gøre for at passe bedre på klimaet?

I forbindelse med DR’s tema om klimaudfordringer har jeg set og hørt en del programmer om, hvordan vores forbrug påvirker miljøet. Selv om jeg allerede har nogle miljøvenlige vaner, så er jeg blevet klogere på og mere bevidst om, hvor jeg kan sætte yderligere ind for at gøre en forskel for vores klode.

Er du klimaekspert?

Jeg troede egentlig, at jeg vidste en hel del om, hvordan jeg selv kan tage klimavenlige valg i hverdagen – lige indtil jeg tog DR’s klimaquiz og kun svarede rigtigt på 2 ud af de 5 udspekulerede spørgsmål.

Tag quizzen før du læser videre!

 

Fx vidste jeg ikke, at får også er drøvtyggere og derfor udleder næsten lige så meget  COsom køer. Jeg vidste heller ikke, at det faktisk er næsten lige så slemt at køre alene i en bil, som det er at flyve en tur – målt pr. kilometer.

Følgende programmer har gjort mig klogere

Jeg har indtil videre set og hørt følgende programmer om klimaet:

Hvad vil jeg selv gøre for at være mere miljøvenlig?

Selv om jeg allerede gør en del for at passe på miljøet, så har de nævnte programmer gjort mig bevidst om nye vaner, jeg kan indføre for at mindske min egen CO2-udledning:

  • KØD: Flere programmer nævner, at det vil gøre en stor forskel for miljøet, hvis vi alle indfører 1 kødfri dag om ugen. Det vil jeg forsøge at få igennem i min familie, og samtidig vil jeg minimere indtaget af oksekød.
  • TØJ: Tøj er et af de mest ressourcekrævende produkter at fremstille. Det kræver fx 1400 liter vand at producere en enkelt t-shirt (i følge ‘Min Klimakamp’). Jeg sender allerede næsten alt mit tøj til genbrug, men jeg vil fremover være mere bevist, når jeg køber nyt tøj. Jeg vil forsøge at købe mere genbrugstøj samt kun købe nyt tøj af høj kvalitet, så det kan holde længere.
  • FORBRUG: Jeg er utrolig god til at købe alt muligt impulsivt, som jeg i virkeligheden ikke har brug for, og jeg elsker at forkæle min søn med legetøj, selv om han slet ikke mangler noget. Jeg vil fremover forsøge at minimere mit forbrug, fx ved at indføre en ønskeliste, hvor jeg skriver tingene på i stedet for bare at købe dem.

Hvilke miljøvenlige vaner har du i hverdagen eller hvilke ønsker du at indføre? Del dem gerne i kommentarfeltet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *