Halvanden times studierejse skaber bevidsthed om solidaritet

International Børnesolidaritet hjælper fattige og udsatte børn i Nicaragua og Bolivia. Målet er at give dem en bedre fremtid. Her i Danmark fortæller de gymnasieelever om børnenes situation.

Solidaritet – Hvad betyder det”, spørger Sara Dirksen. Hun er programkoordinator i International Børnesolidaritet.

At føle med andre.”
”At være i en gruppe.”
”Fællesskab og sammenhold,

Det er nogle af svarene fra de unge 2.g’ere fra Nørre Gymnasium.

For os handler solidaritet om, at vi i de rigeste lande skal hjælpe i fattige lande. Samtidig er det vigtigt for os, at børnene i vores projekter lærer, hvordan de hjælper andre børn”, forklarer Sara.

 

2.A fra Nørre Gymnasium er på besøg. Formålet er at lære mere om danske NGO’er og udviklingsarbejde. Som bonus kan de hos International Børnesolidaritet øve deres spanske. I 2. lektion går turen nemlig til ’Det Latinamerikanske Marked’, som ligger i lokalerne ved siden af.

På studierejse til Las Casitas

I 1. lektion inviterer Sara de unge med på en studierejse til Nicaragua:

Fra lufthavnen kører I til et område i udkanten af hovedstaden Managua, som hedder Las Casitas. I Las Casitas er der kun jordveje, og der er ingen elektricitet eller rindende vand. Bydelen er nemlig opstået, fordi flere og flere kaffebønder fra det nordlige Nicaragua har søgt ind til storbyen for at finde arbejde”, fortæller Sara.

Ved hjælp af historien bygger Sara en case op for de unge. Hun forklarer videre, at byen har nogle unge fyre, som er begyndt at lave ballade. De har ikke noget arbejde og derfor keder de sig. Byens skole er også lukket, så børnene skal rejse længere væk.

De unge har nu fået et billede af Las Casitas. I grupper skal de prøve at udvikle deres eget projekt, som kan hjælpe byen:

  • Én gruppe snakker om at asfaltere vejene og renovere og genåbne skolen. Det vil samtidig give flere arbejdspladser. Men hvem skal betale? Investorer, bliver gruppen enige om.
  • En anden gruppe vil gerne lave en slags SFO. Her kan de unge ballademagere få job og lære at lave aktiviteter med børn.

Bevidsthed om solidaritet og medansvar

Hvad får de unge ud af besøget hos International Børnesolidaritet?
En større bevidsthed om solidaritet”, svarer Ingrid Agostonis. Hun er elevernes spansklærer.

De unge bliver bevidste om, at der er børn og unge i verden, som slet ikke har de samme muligheder, som dem selv. Og de lærer, hvordan danske NGO’er arbejder for at give udsatte børn og unge i verden en bedre fremtid.

 

Hvad får International Børnesolidaritet ud af gymnasieklassernes besøg?
Vi vil gerne have de unge til at føle et medansvar for de fattigste i verden”, fortæller Sara Dirksen, da jeg spørger hende.

Med disse besøg har International Børnesolidaritet en unik mulighed for at fortælle om deres arbejde. Det skaber samtidig bevidsthed om emnet hos de unge.

International Børnesolidaritet gav mig lysten til at gøre en forskel

I et tidligere blogindlæg har jeg fortalt om de nicaraguanske gadebørnsorkestre, der i 90’erne gav mig lysten til at gøre en forskel. Det var International Børnesolidaritet, der sørgede for at disse børn kom til Danmark. Det er altså dem, der gjorde mig bevidst om, hvordan andre børn og unge lever. Derfor læste jeg spansk på CBS, og derfor var jeg frivillig i Nicaragua under mit semester i Costa Rica.

Kort om International Børnesolidaritet (IBS)

International Børnesolidaritet er en medlemsorganisation, som alle kan melde sig ind i. De tre fagforbund BUPL, Socialpædagogerne og FOA udgør det økonomiske fundament for organisationen. De har kontorer i Nicaragua og Bolivia. Herfra styrer lokale ansatte deres projekter i samarbejde med lokale organisationer. I deres projekter har de meget fokus på at kombinere leg og læring. Følgende aktiviteter er bl.a. en del af deres arbejde:

  • Lektieklubber, hvor de mest udsatte børn får støtte til at klare skolen.
  • Interessegrupper, der fx består af leg, sport, teater og musik. Her lærer børnene samtidig om deres rettigheder, fx retten til at lege og være barn.
  • Pigegrupper, hvor piger lærer at blive stærke i et mandsdomineret samfund.

 

Se mere på www.ibssol.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *