Fra feltture til plastfokus i Aarhus og grums-mums på Smukfest

Statuskonference del 2

Torsdag den 7. marts deltog jeg i en statuskonference arrangeret af National Cirkulær Økonomi HUB. Over en række indlæg, vil jeg præsentere konferencens guldkorn. Dem var der nemlig rigtig mange af. Her kommer guldkornene om CØ HUBs projekter med Aarhus Kommune & Smukfest, som blev præsenteret af Miljøleder i AffaldVarme Aarhus, Hanne Tokkesdal.

Felttur førte til renere plastfraktioner i Aarhus kommune

Det hele begyndte med en felttur. Aarhus Kommune havde inviteret CØ HUB, innovationsnetværk og virksomheder med ud på en genbrugsstation. De ønskede at få input til, hvordan de kunne lykkes med at genanvende mest muligt plast.

Det førte til et pilotprojekt med virksomheden Aage Vestergaard Larsen, som genanvender plast.

Under pilotprojektet kom de frem til, at det måske ville hjælpe at opfinde nye inddelinger af plasten, så det blev nemmere for kunderne at sortere. I stedet for ‘hård plast’ skulle kunderne nu sortere plasten i: ‘Legetøj’, ‘kasser’, ‘havemøbler’, ‘rør’ m.m.

Havemøblerne skulle endda sorteres yderligere i farvede og hvide, fordi de hvide indeholder noget kridt, som ikke er i andre havemøbler.

De nye sorteringsmuligheder er en succes – plasten bliver sorteret i renere fraktioner, hvilket er til glæde for både Aage Vestergaard Larsen og Aarhus Kommune. Det er der nemlig god økonomi i.

Resultaterne er så gode, at nye plastsorteringsmuligheder udrulles på alle genbrugsstationer i Aarhus Kommune med forskellige variationer.

Desuden kommer Aarhus kommune med en ny plaststrategi for 2020-25 med 10 konkrete indsatser til en smart og bæredygtig brug af plast.

Smukfest mere bæredygtig år for år

Hanne Tokkesdal er frivillig i Smukfests bæredygtighedsteam. Derfor fik hun lov til også at præsentere Smukfests samarbejde med CØ HUB.

Også her begyndte det hele med en felttur – på Smukfest 2017. Forslagene fra feltturen førte til følgende initiativer i 2018:

Madboderne skulle som noget nyt sortere deres affald i 4 fraktioner. Trods indsatsen med plakater og information til alle madboder var det ikke den helt store succes. Men de forsøger igen i 2019 – denne gang på hele festivalpladsen.

‘Fra grums til mums’ er navnet på et andet projekt, hvor Smukfest samarbejder med Peter Larsen Kaffe. Projektet går ud på at samle kaffegrums ind fra festivalen og bruge den som kompost på en dansk kaffefarm. Desuden ønsker Peter Larsen Kaffe at undersøge, hvordan man i fremtiden kan udnytte hele kaffeplanten og ikke kun kaffebønnerne.

Læs mere om Smukfests bæredygtige initiativer i 2019. Her finder du bl.a. festivalens bæredygtighedskatalog.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *