Eniig – grøn el og Lys i Afrika

Da jeg flyttede i hus for 5 år siden, besluttede jeg at tage et aktivt valg i forhold til el-udbyder. Efter en del research faldt valget på det elselskab, der i dag hedder Eniig. Det var deres produkt Lys i Afrika, der fik mig til at vælge dem. Lys i Afrika er et grønt el-produkt, der samtidig er med til at tænde bæredygtige lys hos nogle af de fattigste familier i Uganda.

Takket være kommunikationskonsulent i Eniig, Henrik Højlund Christensen, har jeg fået indblik i, hvordan idéen til Lys i Afrika opstod, hvilken grøn ambition, Eniig har for fremtiden, og hvordan det kan lade sig gøre at købe strøm i Jylland, når man bor i København.

Kilde: Eniig

Lys i Afrika kort fortalt

Lys i Afrika er Eniigs grønneste el-produkt. Faktisk er det så grønt, at Det Økologiske Råd anbefaler produktet på den elektroniske guide Grønt El-valg.

Men som navnet siger, så handler Lys i Afrika også om noget helt andet end grøn energi i Danmark. For hver kWh kunderne bruger, giver Eniig 2 ører til uddeling af solcellelamper i Uganda. Rigtig mange familier i Uganda har ikke adgang til strøm. Derfor bruger de petroleumslamper, når det er mørkt. De sviner og koster penge. Derfor er solcellelamperne et rigtig godt og miljøvenligt alternativ.

Lys i Afrika opstod ved et tilfælde

Faktisk ledte marketingafdelingen blot efter en kreativ måde at arbejde med sponsorater på. De havde et sponsorat i Zoo i Aalborg, og derfor var de i dialog med dem om at gøre noget mere.

“Ad omveje kom vi i dialog med nogle organisationer, som foreslog et projekt i Afrika. Så man kan godt sige, at det var lidt en tilfældighed”, forklarer Henrik.

Eniig samarbejder med organisationen JEEP (Joint Energy and Environment Projects) om Lys i Afrika. Projektet har uddelt over 40.000 solcellelamper i Uganda.

Og det, der i første omgang var tænkt som en markedsføringsindsats, voksede sig til noget meget større. Bl.a. er projektet koblet sammen med deres nye grønne elprodukt, så det er en naturlig del af deres forretning. Det er et projekt, som Eniig holder meget af, fordi det giver så meget mening for dem. Og så gør det en kæmpe forskel for familierne i Uganda.

Ikke nemt at få projektet på skinner

Uddeling af solcellelamper til fattige familier i Afrika lyder umiddelbart enkelt. Men faktisk tog det et par år at få det op at køre. De store kulturforskelle var en af årsagerne, men det tog også tid at overbevise myndighederne om, at de oprigtigt gerne ville hjælpe og at de ikke bare var ude på at tjene penge.

Vi stod i en situation, hvor vi gerne ville nå nogle mål inden for en ganske kort periode, og det endte med at tage flere år at komme i gang.

Samarbejdet med foreningen JEEP har været en kæmpe fordel, fordi de har kunnet hjælpe.

Sammen med JEEP har Eniig også planer om at etablere nogle solcelleparker, så de i højere grad kan gøre landsbyerne mere selvkørende. Men det er virkelige en udfordring at etablere den nødvendige infrastruktur, fordi de er så langt bagud ift. i Danmark.

“Man kan ikke bare sætte en stikkontakt i væggen, og så fungerer det.”

Kilde: Eniig

 

Ambition om at blive 100 % vedvarende

Selv om Eniig stadig er ved at finde benene efter fusionen i 2016, så har de sat en overordnet ambition for fremtiden:

I 2035 skal al strøm, de leverer til deres kunder, være fra vedvarende energikilder.

Det betyder, at de hvert eneste år vil investere i at udvikle deres parker samt købe nye produktionsanlæg. I øjeblikket har de to store vindmølleparker i Danmark, 4-5 vindmølleparker i Tyskland samt solcelleparker i Bulgarien og Spanien.

Kan strøm købt i Jylland sendes til Sjælland?

Og her er det så, at jeg ikke kan lade være med at stille et spørgsmål, som jeg har haft rigtig længe. Hvordan kan et dansk elselskab producere el i udlandet til danske kunder? Ja, hvordan kan jeg overhovedet købe min strøm i Jylland og få den leveret i København? Og hvordan ved jeg, at den strøm jeg får, er fra vindmøller?

Henrik griner, og begynder at forklare mig om en meget generel forbrugermisforståelse, der er, ift. at vi forventer at få præcis den strøm, som vi betaler for. Men det er ikke helt det, der sker.

Strømmen bliver ledt ud i en stor europæisk pulje, og derfra får vi strømmen.

Eniig bidrager til følgende verdensmål:

Næste skridt er en hel tydelig plan

Når man fusionerer to store energiselskaber, tager det lang tid at få styr på alle trådene. Koncernstrategien blev færdig efter sommerferien i år, og nu arbejder de videre ned i de enkelte divisioner. Derfor er strategierne for bæredygtighed og miljø ikke på plads endnu. Men de arbejder med at få tænkt verdensmålene ind i de nye strategier og regner med, at det i løbet af 2018 bliver helt tydeligt, hvad de gerne vil fremover.

Man skal ville mere end at tjene penge

Henriks gode råd til andre virksomheder, der ønsker at bidrage til en bæredygtig udvikling er:

Man skal ville det mere end bare for at tjene penge. Man skal have en oprigtig interesse for at gøre en forskel, frem for at det bare skal være en økonomisk gevinst.

Man kan sagtens finde en masse, man kan støtte. Men hvis det ikke udspringer fra virksomhedens identitet, så bliver det lidt fesent. Det handler om at få hele organisationen overbevist om, at det er det helt rigtige. Opbakningen skal være der i hele systemet.

Tusind tak til Henrik Højlund Christensen for en god og meget opløftende snak om energi i Danmark og Lys i Afrika.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *