Ecouture – smukke, bæredygtige kjoler

Ecouture lød anbefalingen, da jeg i sommer efterspurgte, hvor jeg kunne købe gode og bæredygtige strømpebukser. Nu har jeg endelig været forbi Ecoutures showroom i København. En lille forretning med fantastisk flotte kjoler langs alle vægge. Og det var en fornøjelse at høre ejer og designer Johanne Helger Lund og spindoktrice Helene Liliendahl fortælle om alle deres bæredygtige overvejelser og handlinger.

Ecouture er kort fortalt et designfirma, der skaber smukke kjoler med respekt for miljø og mennesker.

“Jeg vil bruge materialer, som ikke har forurenet vildt undervejs, og jeg vil være sikker på, at det går godt for dem, der lever af at lave mit tøj.”

Sådan skriver Johanne på sin hjemmeside, der ud over showroomet i København er det eneste sted, man kan få fingrene i hendes kjoler.

Hvorfor bæredygtighed blev en kæphest

For Johanne  begyndte interessen for bæredygtighed, da hun i starten af 00’erne underviste i redesign på en produktionsskole. Hun var nødt til at sætte sig ind i bæredygtig og økologisk mode, som var helt nyt dengang.

Derfra var det point of no return. Med al den viden, hun havde fået, ønskede hun ikke længere selv at bidrage til tekstilbranchens kæmpe belastning af miljøet og de uhumske arbejdsforhold.

Og da hun deltog på en messe for bæredygtigt tøj i Tyskland, indså hun, at der manglede et mærke af flotte miljøvenlige kjoler. Produktionen startede i det helt små i 2003 og i 2009 stiftede hun Ecouture.

Vi gør, hvad vi kan og vi er ærlige

Ecouture gør sit allerbedste for at skabe så bæredygtigt og ansvarligt tøj som muligt:

  • De bruger primært GOTS-certificeret bomuld.
  • De sørger for, at så mange af deres andre materialer er så miljørigtige som muligt. Og når de engang imellem bruger noget konventionelt, så er de ærlige om det.
  • Tøjet bliver produceret på tre systuer i Europa, som Johanne selv har besøgt for at tjekke arbejdsforholdene.
  • De stiller indgående spørgsmål til leverandører, som siger deres produkter er miljøvenlige.
  • Showroomet oplyses med LED.
  • Emballagen til forsendelser har fået et eftersyn, så mest muligt nu er bionedbrydeligt og brugen er plastik er minimal.
  • Jagten efter nye materialer er hele tiden i gang. Fx holder de øje med den nye tendens med at producere tøj af plastik.

Læs mere om Ecoutures samfundsansvarlige valg i deres CSR-profil.

Ecoutures bidrag til verdensmålene

Resultater?

“Helene og jeg kan rigtig god lide vores job”, er Johannes første svar på mit spørgsmål om, hvilke resultater det har givet at have fokus på bæredygtighed.

De oplever indtil videre kun få kunder, der ligefrem vælger Ecouture, fordi de har googlet økologiske kjoler.

“De fleste kunder synes rigtig godt om tøjet, og så er det en bonus, at det er ordentligt lavet.”

Udfordring at være lille

En af de udfordringer, Johanne nævner flere gange er, at de er afhængige af, hvad der er på markedet. De bestiller kun små mængder af materialerne, og derfor har de ikke mulighed for at stille så mange krav. De er altså nødt til at afsøge markedet for, hvad der er i forvejen.

“Egentlig er det lidt et paradoks at være en forretning, der producerer og sælger noget og samtidig ville være bæredygtig. I princippet ville det være mere bæredygtigt, hvis vi alle gik nøgne rundt”, siger Johanne pludselig.

Det har hun jo egentlig ret i. Men Helene mener dog, at Ecouture trods alt er et godt alternativ til alle dem, der ikke tænker bæredygtigt.

Foto: Ecouture

Ønske om forlængelse af tøjets levetid

De har lige gjort emballagen mere bæredygtig. De leder konstant efter nye og mere bæredygtige materialer. Så hvad er egentlig næste skridt i forhold til at gøre Ecouture endnu mere bæredygtigt?

En af overvejelserne er, om de kan arbejde med tøjets levetid, efter det er købt. Fx ved at modtage kunders gamle tøj og lave det om. Heldigvis har deres kunder faktisk allerede lavet en facebookside til køb, salg og bytte af Ecouture tøj.

Lidt har også ret, men gør noget!

Da jeg spørger, om et godt råd til andre virksomheder, kommer særligt to budskaber frem:

Lidt har også ret – start der hvor I kan overskue det. Men gør lidt.

Gør noget! Vi er simpelthen nødt til at gøre noget alle sammen. Hvis vi ikke har en klode at lee på mere, så kan alt andet være lige meget. Man har et stort ansvar, når man er producent.

Tusind tak til Johanne Helger Lund og Helene Liliendahl for at give mig indsigt i Ecoutures fantastiske arbejde med at skabe smukke, bæredygtige kjoler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *