Cheval Blanc – bæredygtige kantiner

Midt i november deltog jeg i et netværksmøde i Inspiration til Grønne Restauranter. Her hørte jeg Cheval Blanc fortælle om økologi, madspild, svanemærket samt deres arbejde med at udvikle en grøn forretningsplan.

Takket være projektleder Liv Deleuran-Skjold har jeg efterfølgende fået et større indblik i, hvad Cheval Blanc hele tiden gør for at blive en grønnere kantine.

Cheval Blanc driver 62 kantiner i private og offentlige organisationer i hele Danmark. De arbejder målrettet med at blive mere grønne, sunde og bæredygtige. Nedenfor kan du læse hvorfor og hvordan.

Kilde: Cheval Blanc

Fordi det er vigtigt

Da jeg spørger Liv, hvorfor Cheval Blanc ønsker at tage et ansvar i forhold til miljø og bæredygtighed, svarer hun helt kort og klart:

Fordi det er vigtigt, når vi er en kantine. Vi kan virkelig gøre en forskel, når vi er større end hjemme i det daglige.

Og det har hun jo ret i. Med over 10.000 spisende gæster i deres kantiner pr. dag, har de mulighed for at gøre en større forskel, end vi hver især kan præstere derhjemme. Dermed ikke sagt, at vi ikke også skal gøre noget derhjemme. Alle bidrag tæller.

Det har Cheval Blanc gjort

Cheval Blanc har gang i mange indsatser, når det gælder om at bidrage til en bæredygtig udvikling. Herunder vil jeg beskrive de vigtigste:

Økologisk mad

Cheval Blanc har et mål om, at alle deres kantiner på et tidspunkt er min. 30 % økologiske. På nuværende tidspunkt har de 17 økologimærkede kantiner – 14 med bronze, 2 med sølv og 1 med guld.

Kilde: Det økologiske spisemærke

Men faktisk er det ikke altid, at økologi og bæredygtighed går hånd i hånd. Derfor har Cheval Blanc fokus på, at der skal være en balance mellem det økologiske og det klimavenlige. På deres hjemmeside skriver de:

Vi ønsker dog ikke økologi for en hver pris – det betyder, at vi tilstræber at bruge sæsonens danske råvarer – og fragter ikke økologiske varer langvejs fra, når de ikke er i sæson i Danmark.

Madspild

Cheval Blanc har et stort fokus på madspild. 140.000 ton madspild kommer fra Food Service branchen ud af de i alt 500.000 ton i Danmark. Det er altså næsten 30 % af Danmarks samlede madspild.

I Cheval Blanc arbejder de systematisk med at reducere madspild. 2 gange årligt sætter de ind med et 3-dages madspildsprojekt. I de tre dage måler alle kantiner på buffetspild, tallerkenspild og tilberedningsspild. Formålet er ud over at måle mængden af madspild også at spotte, hvor de mere specifikt kan forbedre sig. De opfordrer også deres gæster til at tænke over, hvor meget mad de putter på tallerkenen.

Kilde: Cheval Blanc

For deres arbejde med madspild modtog de i 2015 prisen “Virksomheder uden madspild”. På det tidspunkt havde Cheval Blanc reduceret deres madspild med næsten en tredjedel.

Svanemærket

Kun fire restauranter i Danmark er svanemærkede. To af dem drives af Cheval Blanc – den ene i Statsministeriet og den anden på Gladsaxe Rådhus.

“Køkken Fri Fornuft”

Et andet sted, hvor Cheval Blanc også sætter ind, er i forhold til sundhed. De har indgået et samarbejde med kliniske diætister fra Frk. Skrump. Sundhedsprogrammet kalder de Køkken Fri Fornuft. Det går ud på at få mere sundhed i buffeten, så det er nemmere at få en sund frokost.

Grøn forretningsplan

Cheval Blanc er desuden også med i projektet Bæredygtig Bundlinje. Her er de blandt andet i gang med at udvikle en grøn forretningsplan.

Kilde: Cheval Blancs præsentation på netværksmøde i “Inspiration til Grønne Restauranter”

UN Global Compact

Cheval Blanc støtter desuden UN Global Compact, som omfatter 10 principper inden for emnerne menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption. Læs Cheval Blancs rapport fra 2014.

Cheval Blanc bidrager til følgende verdensmål

Næste skridt: Uddannelsesakademi

Næste skridt for Cheval Blanc er at få et uddannelsesakademi op at stå. Formålet er at klæde medarbejderne ude i kantinerne på, så de får større viden om økologi, madspild, køkken fri fornuft og værtsskab. Samtidig ønsker de at inddrage medarbejderne bedre i en helhedforståelse af Cheval Blancs historie og værdier.

Det gode råd: Involvér

Livs gode råd til andre virksomheder, som ønsker at arbejde med bæredygtig udvikling er:

Involvér dem, der skal arbejde med det. Det er vigtigt, at det kommer videre fra ord og bliver til handling.

Tusind tak til Liv Deleuran-Skjold for at give mig et større indblik i Cheval Blancs bidrag til en bæredygtig udvikling og held og lykke med det videre arbejde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *