Albertslund – Grøn kommune i 25 år

Borgmester Steen Christiansen og ejer af Gro Consult, Jette Ebbekær Thomsen

 

Fredag den 25. august var jeg til åbent hus i GroConsult. Jo, jeg forventede at bliver inspireret. Men jeg havde ikke forestillet mig at komme hjem med så meget inspiration og så mange nye spændende kontakter. Derfor kommer der ikke kun et, men flere indlæg om den inspiration og viden, jeg fik med mig hjem. Første indlæg handler om Albertslund Kommune.

Albertslund Kommune som grøn frontløber

Årets taler ved det åbne hus var Steen Christiansen, som er borgmester i Albertslund. Han gav os et indblik i Albertslunds 25 år lange grønne rejse.

Det første jeg lærte var, at Albertslund er et sandt grønt forbillede. Kommunen er 100 % miljøcertificeret, 80 % økologisk, og så er de med i mange spændende projekter.

De vigtigste budskaber, jeg tog med fra oplægget var:

  • Politisk vilje skaber resultater. Er der vilje er der vej. Hvis man sætter politiske mål for en grønnere og mere bæredygtig dagsorden, så skal man også nok komme i mål.
  • Nye grønne tiltag bliver med tiden til noget man tager for givet. Fx økologi i daginstitutioner. I dag er fuld konsensus om denne beslutning i byrådet.
  • Albertslundkonceptet – et samarbejde om energirenovering af kommunens boliger. Alle faglige kompetencer inddrages fra begyndelsen. Der laves 9 forsøgsboliger for at finde de bedste løsninger. Løsninger der passer til forskellige familier. Familierne bliver inddraget ved at afprøve resultaterne.
  • Madfællesskabet – et nyt tiltag, der skal udvikle et bedre samarbejde med danske langbrug i lokalområderne. Og en opfordring til at flere omstiller til økologisk landbrug, så vi kan få lokale og økologiske fødevarer.
  • Vedvarende energi fra Lolland til Storkøbenhavn – et nyt samarbejde, der bl.a. skal skabe vækst på Lolland og mere vindenergi til Storkøbenhavn.

Organisationskulturen har stor betydning

Efter Steens oplæg bed jeg specielt mærke i rosende ord fra en tidligere medarbejder i Albertslund Kommune. Hun forklarede, at den grønne målsætning var noget, der også kunne mærkes på arbejdskulturen i kommunen. Noget, man som medarbejder tog med sig videre. Det var hun meget taknemmelig for.

Så ikke nok med, at Albertslund Kommune inspirer andre kommuner til at blive grønnere. De uddanner også medarbejdere til at tage den bæredygtige kultur med sig videre.

Kommunernes magt når det gælder indkøb

En anden vigtig kommentar, som jeg bed mærke i var, at kommunerne har en stor magt ift. indkøb. Hvis de tager et større ansvar for at gøre deres indkøb bæredygtige, vil det ændre utrolig meget.

Bæredygtighed betaler sig også for kommunerne

Albertslund Kommune har arbejdet med bæredygtighed i 25 år. Og heldigvis har de inspireret mange flere kommuner til at rejse med på den grønne bølge. Jeg er sikker på, at det er den rigtige vej frem.

 

Hvad tænker du? Skriv din kommentar nedenfor eller send den til mig på mail.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *