3R Kontor – forretning med tredelt bundlinje

3R Kontor er en unik spiller på markedet for kontormøbler. Mens Refurb vandt Grøn Indkøbspris sidste år, er 3R Kontor vinder af Grøn Indkøbspris 2017. Og selv om de to virksomheder ligner hinanden, fordi de begge sælger bruge ting, så er de også meget forskellige.

Her kan du læse om 3R Kontors bæredygtige koncept, og om hvordan de samtidig tager et kæmpe socialt ansvar.

Kilde: 3R Kontor

Steffen Høgh og Jacob Hansen er mændene bag 3R Kontor. Steffen har tidligere været leder af et værested for unge, mens Jacob er iværksætter. De har begge tidligere arbejdet i møbelbranchen, og da de så en mulighed for at sammensætte genbrug og social ansvarlighed, handlede de på idéen.

Genanvendelse gange 3

3R Kontor opkøber kvalitetskontormøbler fra store virksomheder. For knap to år siden blev de købt af Holmris.Designbrokers – Danmarks største forhandler af nye erhvervsmøbler. Kunder der køber nye kontormøbler gennem Holmris, kan indgå en aftale om, at 3R Kontor efterfølgende opkøber møblerne, når de skal skiftes ud. Det er denne måde, 3R Kontor opkøber de fleste af sine møbler på. Men de køber også fra andre store virksomheder.

De arbejder ud fra det, de kalder genanvendelse gange 3:

x1: De sælger de bedste brugte møbler videre.

x2: De donerer ca. 50 % af møblerne via deres donationsnetværk, som består af en liste med ca. 180 skoler og foreninger.

x3: De skiller de møbler ad, der ikke kan gives videre, og så bliver stumperne sorteret og nedbrugt miljømæssigt forsvarligt.

Se Steffens forklaring på video her:

“Vi tror på, at vores koncept kan ændre markedet i en mere bæredygtig retning”, forklarer Steffen Høgh, Ud over partner er han direktør i 3R Kontor.

Ved at sælge brugte møbler betyder det, at der bliver købt færre nye møbler. Derved bliver der samtidig produceret færre nye møbler, hvilket er godt for miljøet.

Vores koncept kan fremme bæredygtigt indkøb. Vi gør opmærksom på, at man ikke nødvendigvis behøver at købe nyt, men at man også kan supplere op med noget brugt, når en kommune eller institution skal have nye møbler.

Den tredelte bundlinje

3R Kontor arbejder med en tredelt bundlinje – en økonomisk, social og miljømæssig.

Den økonomiske handler om, at de har fokus på at tjene penge via deres kerneydelse, nemlig at opkøbe og sælge brugte kvalitetskontormøbler.

Den sociale handler om, at de reserverer 40 % af deres arbejdspladser til sociale ansættelser.

Den miljømæssige handler om, at de opfører sig ansvarligt over for miljøet. Derfor bygger deres koncept på den cirkulære tankegang.

Hør Steffen forklare deres tredelte bundlinje her:

Sociale ansættelser inkl. uddannelse

Som skrevet ovenfor er 40 % af 3R Kontors ansatte socialt udsatte. Enten er de i ordinær beskæftigelse, eller også er de under uddannelse. 3R Kontor har nemlig deres egen 2-årige uddannelse, som de tilbyder nogle af dem, de ansætter. Fx har de 3 medarbejdere, der alle sammen er tidligere straffet. Når de ansætter medarbejdere i løntilskud, er det desuden altid med det formål at ansætte dem efterfølgende.

3R kontor bidrager til følgende verdensmål

Det sociale ansvar præger virksomheden

Jeg spørger Steffen, hvordan den bæredygtige tankegang og det sociale ansvar påvirker medarbejderne. Her er det helt klar det sociale, der har sat sit største præg.

“Vi taler om følelsen af, at vi gør noget for andre. Jeg lægger meget vægt på, at hos os mennesker er der noget positivt ved at gøre noget for andre.”

Kilde: 3R Kontor

Vi er forskellige og det er ok

“Samtidig bygger vores kultur på, at vi er forskellige, og at vi godt kan acceptere den forskellighed. Vi taler rigtig meget om, hvordan vi på den ene eller anden måde er forskellige fra hinanden”,  fortæller Steffen.

Steffen kommer med flere eksempler på, hvordan italesættelse af forskellighederne har været med til at løse konflikter:

Fx har tidligere kriminelle sværere ved at indrømme sine fejl. De forsøger i stedet for at gemme dem. Derfor taler de meget om, at det er helt ok at begå fejl, men at det er vigtigt at indrømme dem hurtigst muligt.

Et andet eksempel er en medarbejder, som har noget med maven. Derfor er han nødt til at gå oftere på toilettet. Da kollegerne får at vide, at det er årsagen til, at han tit går på toilettet.  At det ikke bare er fordi, han spiller på telefonen derinde. Så har de en meget bedre forståelse for det.

Udfordring at træde nyt territorium

Den største udfordring for 3R Kontor er, at de driver forretning på en spritny måde. Deres koncept og deres tredelte bundlinje er ikke udbredte hos virksomheder. Derfor træder de hele tiden nyt territorium, og her er det vigtigt ikke at miste modet.

Desuden er det vigtigt at have fokus på en god balancegang mellem at tage ansvar og tjene penge.

Næste skridt?

Steffen er helt klar i sit svar, da jeg spørger ham om næste skridt:

“Det er fuldt ud at integrere 3R Kontor i Holmris, og så skal vi til udlandet.”

Start et sted og bliv bedre hele tiden

Steffens gode råd til virksomheder, der ønsker at arbejde med miljø og bæredygtighed er:

Start et sted og hav en ambition om hele tiden at blive bedre. Og gør det med hjertet, når I gør det. Ikke som et ad-on til jeres kerneforretning.

Tusind tak til Steffen Høgh for at give mig et godt indblik i 3R Kontor og jeres formidable arbejde både på den sociale og miljømæssige front.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *